top of page

Klädkoder vid bröllop: Vad de betyder och hur du väljer rätt

  • Skribentens bild: Emma Sahlgren
    Emma Sahlgren
  • 8 maj
  • 3 min läsning

Uppdaterat: för 6 dagar sedan

Går det att styra känslan på ett bröllop med hjälp av rätt klädkod? Ja, i allra högsta grad! När ni planerar ert drömbröllop är det de genomtänkta detaljerna som tillsammans formar den unika atmosfären och stilen ni önskar. Klädkoden är inte bara en formalitet – den är en central del som har en avgörande påverkan på den totala upplevelsen av er stora dag. Den fungerar som en viktig vägledning för både er som brudpar i era förberedelser och för era gäster inför firandet - och som sätter precis den stämning ni drömmer om för just ert bröllop.


För att underlätta valet för brudpar och ge klarhet för gäster har vi sammanställt en översikt över de vanligaste klädkoderna vid svenska bröllop.


Man i finkläder och hatt går ut genom ett öppet dörrpar

De vanligaste klädkoderna vid bröllop – från mest till minst formellt:


  1. Frack: Den mest formella klädkoden vi har i Sverige. Vid frackbröllop är det även tillåtet med uniform eller folkdräkt, både för herrar och damer.

    • Herrar: Här är det en frack som gäller (om man inte äger en uniform eller folkdräkt). Fracken ska vara antingen svart eller mörk marinblå, och bärs med vit väst och fluga.

    • Damer: Lång aftonklänning eller balklänning är ett korrekt val vid fracktillställningar. More is more - långa handskar vid baraxlat och glittriga accessoarer passar bra.

  2. Smoking: Kallas också för Black Tie, och är den näst högsta formella klädkoden.

    • Herrar: Smoking (svart eller mörkt marinblå) med tillhörande smokingskjorta och svart fluga. Väst är valfritt.

    • Damer: Lång, elegant aftonklänning. Materialet bör vara av finare material, gärna siden eller sammet. Här går även tvådelat bra, givet att materialet håller högre kvalité.

  3. Mörk Kostym: Denna klädkod är det vanligaste alternativet vid bröllop och representerar en klassisk, formell nivå.

    • Herrar: Mörk kostym (svart, mörkgrå eller mörkblå), samt en slips eller fluga i valfri färg (dock ej svart eller vit).

    • Damer: Klänning, kjol med överdel eller elegant byxdress. Klänningens längd kan variera från knälång till hellång. Klädseln bör kännas festlig och stilfull.

  4. Kavaj: Denna klädkod är generellt något mindre formell än Mörk Kostym.

    • Herrar: Kavaj kan bäras med udda byxor eller som hel kostym i valfri färg. Slips är vanligt men ibland valfritt beroende på önskad nivå.

    • Damer: Festfin klänning, kjol med överdel eller elegant byxdress. Klädseln ska vara finare än vardagsklädsel, men inte lika uppklädd som vid mörk kostym. Undvik därför långklänning.

  5. Valfri Klädsel / Sommarfin: Denna kod ger gästen stor frihet i valet av klädsel, med fokus på att den ska vara festlig och passande för sammanhanget, platsen och eventuellt vädret.

    • För alla: Klädseln bör vara festlig och inte vardaglig. Exempelvis en fin sommarklänning, en elegant byxdress, ljus kostym eller finbyxor med kavaj. Vid sommarbröllop bör man undvika tunga och mörka plagg - satsa på ljusa färger.

  6. Tema (t.ex. "Garden Party", "Bohemiskt"): Om brudparet angivit ett specifikt tema uppmuntras gästerna att anpassa sin klädsel därefter.

    • För alla: Följ anvisningar eller inspiration som brudparet eventuellt delgett kring temat. Klädseln bör spegla det angivna temat.


Viktigt att tänka på:

  • För brudpar: Välj en klädkod som harmoniserar med bröllopets plats, tidpunkt och övergripande stil. Kommunicera klädkoden tydligt på inbjudan eller på er bröllopshemsida.

  • För gäster: Läs inbjudan noggrant. Vid osäkerhet är det lämpligt att rådfråga brudparet eller en bröllopskoordinator.

  • Klädsel i vitt (för gäster): Traditionellt sett undviker gäster att bära helvitt, då denna färg oftast är reserverad för bruden.

  • Tänk på att täcka axlarna i kyrkan, ta med en sjal eller kavaj/jacka att lägga över axlarna.


Sammanfattningsvis syftar klädkoden till att vägleda gästerna och bidra till den önskade atmosfären vid bröllopet. Genom att välja en lämplig klädkod och kommunicera den tydligt skapas de bästa förutsättningarna för en lyckad fest där alla känner sig bekväma och passande klädda för tillfället. Lycka till!

 
 
bottom of page